woensdag 11 februari 2009

Gemarineerde volvoi

Afgelopen donderdag was ik te gast bij onze collega en vriendin Tanit. Zij is half Nederlands-half Spaans en woonde jarenlang in Frankrijk, maar is nu al heel wat jaren getrouwd met een Kretenzer.

Op het menu stonden verschillende gerechtjes van de “kritiki kouzina”, de authentieke Kretenzische keuken. Het was vooral een kleurrijk menu van “gemista” (gevulde groenten), zachte locale kaas, fava (puree van spliterwten) en ingemaakte askordoulakos of volvoi. Deze ingemaakte uien van de “muscari comosum” zijn slechts korte tijd op de markt verkrijgbaar, maar kunnen ingemaakt erg lang bewaard worden.

Gemarineerde “volvoi”

Nodig:
1 ½ kg “volvoi”
1 kop extra vergine olijfolie
wijnazijn
zout
enkele peperbolletjes

De uitjes pellen en wassen in warm water (zij zijn een beetje kleverig). Gedurende 3 dagen in zout water laten weken dat dagelijks ververst wordt. Was de uitjes na 3 dagen, laat ze goed uitlekken en droog ze goed af. Bewaar ze in een bokaal met wijnazijn, gearomatiseerd met laurierblad en enkele peperbolletjes.
Giet een scheutje olijfolie op de pot, om de uitjes beter te conserveren.