woensdag 11 februari 2009

Kookateliers 2009

De toeristische sector kijkt het komende seizoen somber tegemoet. Heel wat grote hotels die all-inclusiveformules aanbieden, hebben tot nu toe erg weinig boekingen binnen gekregen. Sommige charmehotels daarentegen vrezen geen drastische vermindering van hun cliënteel. Zij hopen dat Kreta terug een bestemming wordt waar toeristen van locale charme èn een goede keuken genieten.

Veel of weinig volk op het eiland èn voor onze kookworkshops … er zal gekookt worden. Aangezien “De keuken van Amaltheia” een non-profitinitiatief is, dat bovendien op vrijwilligers draait, kunnen we ons veroorloven om ook voor 1 of 2 deelnemers te koken. Dat was vroeger zo, en zo zal het ook deze zomer zijn. Zolang het maar leuk èn lekker blijft.
Ook dit jaar kan je kiezen uit dagworkshops of meerdaagse workshops. Voor de liefhebbers van een meerdaags kookatelier, organiseren we 3-daagse workshops tijdens de maand april en eind oktober. De vluchten zijn dan een stuk goedkoper en zowel de lente- als de herfstkeuken zijn erg boeiend. Er wordt uiteraard met de typische seizoensproducten gekookt die op de markt èn in de omringende moestuinen verkrijgbaar zijn. Bovendien dompelen we je onder in het locale leven, met een bezoek aan de “laiki”, de locale markt, en bij plaatselijke producenten. Zo is er een bezoek aan een kaasmakerij en een wijnboer tijdens dit atelier voorzien.

Eendaagse ateliers

Ook dit jaar kan je bij ons een kooksessie met maaltijd volgen (een halve dag), of een kooksessie voorafgegaan door een bezoek aan de slager, groenteboer etc. (een hele dag). Dit jaar is woensdag dé vaste kookdag, maar contacteer ons indien je liever op een andere dag komt.

Meerdaagse kookateliers

Het programma van deze 3-daagse workshops ziet er als volgt uit …

Dag 1

Onthaal en voorstelling van het programma, het alom geroemde Kretenzische dieet en een basisbestanddeel van de Kretenzische keuken … de olijfolie. We bereiden een heerlijk ovengerecht met een reeks bijgerechten, en genieten nadien van onze zelfbereide maaltijd. Op het menu staan natuurlijk ook een huisbereid aperitiefje, een goede locale wijn en koffie en een borrel ter afsluiting.

Dag 2 en 3

Bezoek aan de “laïki”, de locale markt of een plaatselijke bioboer. Ook een bezoek aan een locale kaasmakerij en wijnboer staat op het programma. Kaas speelt immers een essentiële rol in het Kretenzische dieet en de locale keuken. Met de aangekochte producten, bereiden we onze maaltijd. Na het diner bereiden we nog rakomelo (een schnapps op basis van raki, honing en kruiden) en geparfumeerde olijfolie.

Het programma kan – indien gewenst – verlengd worden tot een kookatelier van 5 dagen. Niet-kokende partners kunnen kiezen voor een alternatief programma. Zij kunnen uiteraard ook deelnemen aan de maaltijden (€ 20,00, ter plaatse te betalen).

Onze kooksessies zijn niet residentieel. We kunnen jullie natuurlijk adviseren bij het boeken van een charmehotelletje of een gîte in de buurt.

Je kan inschrijven voor de volgende data:
6, 7, 8 april 2009 (verlengbaar)
13, 14,15 april 2009 (verlengbaar)