woensdag 11 februari 2009

Quiche met geconfijte ui

Deze quiche vraagt een beetje voorbereiding, maar je werk wordt vast beloond. Het is een heerlijk hoofdgerecht (opdienen met een fris slaatje) of bijgerecht.

Nodig voor de bodem:
200 gr zelfrijzend bakmeel of biobloem voor alle gebruik
½ tl zout
100 gram boter
koud water, of een beetje balsamicoazijn met water (in dat geval geen zout toevoegen)

Meng het meel en het zout door elkaar. Snijd er met 2 messen de boter doorheen, tot het deeg kruimelig is. Vermeng het deeg vervolgens met 5 el koud water. Het deeg moet homogeen en niet kleverig zijn. In folie wikkelen en minstens 30 minuten in de koelkast laten rusten. Het deeg uitrollen en een beboterde taartvorm vullen. De bodem inprikken met een vork en 15 minuten blind bakken in een voorverwarmde oven (180°)

Indien je kant-en-klaar diepvriesdeeg gebruikt, volg dan de aanwijzingen op de verpakking.

Nodig voor de vulling:
8 uien
3 eieren
3 eierdooiers
50 cl melk
10 cl vloeiende room
2 soeplepels extra vergine olijfolie
3 soeplepels poedersuiker
10 cl rode wijn
10 gram boter
peper en zout
eventueel wat geitenkaas

Snij de uien in fijne ringen en stoof ze gedurende 10 minuten op een middelmatig vuur. Een beetje zout en peper toevoegen, afdekken met bakpapier en 10 minuten laten staan. Af en toe roeren. De uien vervolgens bedekken met de poedersuiker en op hoog vuur gedurende 10 minuten laten karameliseren. De wijn toevoegen en nog 15 minuten laten doorstoven tot alle vloeistof verdampt is.

De eieren, de dooiers, de melk en de room kloppen. Op smaak brengen met peper en zout. De uien over de taartbodem verdelen, het eimengsel erover gieten, en eventueel op smaak brengen met geitenkaas. Gedurende 30 minuten afbakken in de oven.