woensdag 11 februari 2009

Sjalottencompote

Sjalotten- of uiencompote

Kleine uitjes (ter grootte van sjalotjes) worden momenteel volop te koop aangeboden. Ze worden vaak verwerkt in een stoofschotel van konijn (stifado), maar kunnen heel goed tot compote verwerkt worden. Zo’n compote is erg lekker bij een gegrild broodje met geitenkaas. Heb je geen kleine uitjes bij de hand, zijn gewone uien een perfect alternatief.

Deze compotes kunnen uitstekend bewaard worden. Doe in dat geval de warme compote in gesteriliseerde potten, draai het deksel stevig aan, draai de pot ondersteboven, en laat afkoelen.

Nodig voor de sjalottencompote:
300 gram sjalotjes
3 eetlepels rozijntjes
60 gram boter of enkele lepels extra vergine olijfolie
1 el suiker
1 laurierblad
½ blokje kippenbouillon

De rozijntjes 10 minuten laten wellen in water. Ondertussen de sjalotjes pellen en in 4 snijden. De boter (of de olijfolie), de suiker en het laurierblad met anderhalve deciliter bouillon aan de kook brengen. Laten stoven tot de sjalotjes glazig en zacht zijn. De rozijntjes toevoegen en 5 minuten op hoog vuur laten doorkoken.

Nodig voor de uiencompote:
700 gram uien
een scheutje olijfolie
1 dl wijnazijn
140 gram parelsuiker
2 ½ dl wijn

De uien in ringen snijden en met de overige ingrediënten aan de kook brengen. Gebruik bij voorkeur een koperen confituurpan of een pan met dikke bodem. De compote regelmatig roeren en op een flink vuur inkoken tot de uiringen glazig zijn. De stooftijd bedraagt ongeveer 45 minuten.