woensdag 11 februari 2009

Gazpacho van rode biet

Gazpacho van rode biet is een heerlijke frisse zomersoep. Helaas zijn de bietjes die tijdens de zomermaanden op de markt verkrijgbaar zijn, niet zo smakelijk als de winterbietjes. Gekookte winterbietjes kunnen echter ingevroren worden, en nadien verwerkt tot gazpacho. Snij ze na het blancheren alvast in kleine blokjes.

Nodig:
500 gram rode bietjes
1 (rode) ui
1 sinaasappel
2 koffielepels balsamico
een half kopje platte peterselie
olijfolie
peper en zout

De bietjes schoon boenen onder stromend water en gaar koken. Je kan ook een beetje van het loof meekoken. De gare bietjes schillen, en in kleine blokjes snijden.

Indien je ingevroren bietjes gebruikt, de fijngehakte knolletjes laten ontdooien. Samen met de gesnipperde ui, het sinaasappelsap, de balsamico-azijn, de olie, de peper en het zout in een blender fijnmalen en koud opdienen.