woensdag 11 februari 2009

Laiki

Een bezoek aan de “laiki”, de openbare markt staat tijdens de wintermaanden wekelijks op het programma. Onlangs verhuisde de markt (definitief?) naar de wijk van het gerechtsgebouw … en werd meteen een stuk gezelliger dan op de vorige locatie. Het aanbod stelt me dit jaar echter een beetje teleur. Typische wintergroenten zoals “stamnagathi”, “chorta vrasta” en de zoet smakende “askolimbroi” worden door weinig handelaars aangeboden. Zelfs het biokraampje aan het einde van de markt verkoopt ze helaas niet. Opvallend is echter het aanbod aan typische zomergroenten zoals tomaten en courgettes die uit de “thermokipia” (de serres) bij Falasarna komen. Ook bij Gaia, de bekendste biowinkel van Chania, zijn ze volop verkrijgbaar. Ook al zijn ze bio, deze groenten hebben nu minder smaak, en zijn bovendien een stuk duurder. Kortom, er gaat er niets boven typische seizoensgroenten. Aubergines, courgettes en tomaten horen voor mij bij de zomerkeuken, in de winter kies ik resoluut voor wilde spinazie en andere wintergroenten!

Een schitterend pleidooi voor de seizoenskeuken wordt gehouden door de Slowfoodbeweging, die ondertussen internationaal duizenden leden telt. Lees er meer over in “Slow food revolution – a new culture for eating and living” van Carlo Petrini en Gigi Padovani, of kijk even op hun website www.slowfood.com.

Een Slowfood-convivium staat op Kreta staat nog niet op poten, maar de slowfoodgeest is al wel terug te vinden tijdens de kookworkshops van Amaltheia. Meer hierover lees je op www.amaltheia-workshops.com.