woensdag 11 februari 2009

Askolibroi

In januari zijn askolibroi (scolymos) normaal gezien volop op de markt te vinden. Deze zaterdag stond er maar één kraampje met deze heerlijke groente op de “laiki”, de wekelijkse markt in Chania. In de historische overdekte markt (het gebouw werd in 1913 feestelijk ingehuldigd) worden ze echter aan de meeste groentestalletjes verkocht.

De scolymos is een distelachtig gewas, waarvan de enkel de witgele wortel en de jongste scheutjes gebruikt worden. De wortel smaakt een beetje zoet, en kan zowel gefrituurd als gekookt gegeten worden. De beide bereidingswijzen zijn zeker het proberen waard.

Gefrituurde askolibroi

Nodig:
1 kg askolibroi
extra vergine olijfolie
een beetje bloem
zeezout uit de molen

Was de askolibroi, maar bewaar enkel de wortel. Bestrooi ze met wat zout en bloem, en bak ze goudgeel in de olijfolie.

Gekookte askolibroi

Nodig:
1 kg askolibroi
½ citroen
extra vergine olijfolie
zeezout uit de molen

De askolibroi grondig wassen, maar enkel de wortel bewaren. Gooi ze in een pan ziedend water, en laat ze ongeveer een half uurtje koken. De wortels vervolgens afgieten, laten uitlekken en op smaak brengen met olijfolie en citroensap.

Askolibroi zijn ook erg lekker met tuinbonen. Laat de boontjes 1 nacht weken in water en spoel ze af. Kook de boontjes vervolgens samen met de askolibroi.