zaterdag 1 maart 2008

Wilde asperges


De eerste zomer die ik op Kreta doorbracht, was een absolute "kookzomer". Ik genoot volop van de verse producten die op de markt te koop waren, of die door vriendelijke buren op de vensterbank werden achtergelaten. Blijkbaar was ik een goede afzetmarkt voor wat er die dag teveel geoogst was. Helaas zat ik geregeld met té grote voorraden om in m'n eentje op te eten. Groot was de frustratie wanneer fruit en groenten al na 2 dagen bedorven waren. Met "scha en schande" leerde ik dat wat je koopt (of krijgt) klaar is om dezelfde dag verwerkt te worden. Koken heeft hier dan ook alles met timing te maken. Gebruik wat die dag op de markt te vinden is, de volgende marktdag zijn de wilde asperges of de zalige artisjokken misschien niet meer verkrijgbaar. De laatste jaren bieden de supermarkten weliswaar meer en meer groenten van de "thermokipia" (de serres) aan, maar het is gewoon gezonder én uitdagender te koken met wat rijp op de markt ligt. Vanaf het najaar doen de "chorta", de wilde groenten en spinazies, hun intrede op de kraampjes. Ook noten (heerlijk in herfstsalades) en kastanjes uit de streek van Elos, luisteren winterse stoofpotten op. Een aantal jaren geleden genoten we in Milia van een stoofpotje van konijn met aardappels en kastanjes. Het gerestaureerde dorp ligt midden in een kanstanjerijk gebied, en is - naast zijn project rond agro-toerisme - bekend voor zijn taverna met heerlijke streekgerechten.

Weldra liggen de eerste groene (wilde) asperges op de markt. Persoonlijk vind ik ze veel lekkerder dan hun dikke, witte soortgenoten die in België verkrijgbaar zijn. Groene asperges zijn heerlijk wanneer ze kort geblancheerd zijn, en met wat olijfolie, citroensap en geroosterd sesamzaad op smaak worden gebracht. Verwerkt in een quiche met geraspte graviera (een locale kaas met de consistentie van gruyère) zijn de verse scheutjes een zalig bijgerecht.

Asperges met geroosterde sesam

Nodig:

een bosje asperges
olijfolie
4 fijngesnipperde sjalotjes
1 koffielepel geraspte citroenschil (uiteraard onbespoten)
zeezout
versgemalen peper
1 el licht geroosterde sesamzaadjes

De harde steelkant van de asperges verwijderen, de groente wassen en laten blancheren in ziedend water. De asperges moeten gaar zijn, maar mogen gerust een beetje "al dente" blijven. De olijfolie laten smelten, de gesnipperde sjalotjes toevoegen. Zodra ze licht gekleurd zijn, het citroensap, de geraspte schil en de asperges toevoegen. Ongeveer 3 minuutjes laten stoven. Op smaak brengen met peper en zout. Bestrooien met het geroosterde sesamzaad.