dinsdag 11 maart 2008

Dakos

“Koukouvia” (letterlijk “uiltjes”) of “dakos” zijn een typische Kretenzische variant op de Italiaanse bruschette. Ze worden bereid met harde beschuit, tomatenpulp, zachte kaas en kruiden. Ze zijn heerlijk bij mezze, maar is ook een gemakkelijk te bereiden picknickgerecht. Enkele jaren geleden nam ik met (intussen) oud-collega’s deel aan een excursie in Oost-Kreta. Op het programma stonden een wandeling door de kloof van Kritsa, een zelf te maken picknick, en een jeeptocht over de hoogvlakte van Katharos. De “dakos” smaakten heerlijk na de wandeling door de schitterende, maar weinig bezochte kloof!

Nodig:
8 paximadia (driedubbel gebakken brood, dat je kan vervangen door scheepsbeschuit)
een halve kilo tomaten
120 gram zachte geitenkaas (bij voorkeur myzithra)
3 teentjes knoflook
een flinke snuif oregano
olijfolie
wat zeezout
versgemalen peper

Ontvel de tomaten, verwijder de pitjes, en rasp het vruchtvlees (vang het tomatensap op). Rasp de teentjes knoflook, en meng met de tomatenpulp met de oregano. Breng op smaak met zeezout en een beetje versgemalen peper. Sprenkel een beetje tomatensap op de beschuit, en bedek ze vervolgens met de tomatenpulp en de myzithra (indien je feta gebruikt, de kaas eerst verbrokkelen). Werk het gerecht af met wat olijfolie en oregano.