maandag 15 juni 2009

De Botanische Tuin van Kreta


Oktober 2004 ... een sterke zuiderwind raast over het eiland Kreta, en vernielt nabij het dorp Skordalou (tussen Chania en Omalos) een elektriciteitspaal. Even later breekt brand uit, die door de stormwind niet meer te controleren valt. Het resultaat is verschrikkelijk: meer dan 60.000 eeuwenoude olijfbomen, cypressen en sinaasappelbomen worden vernield. Eén van de inwoners van het dorp besluit de vernielde gronden op te kopen, plant er nieuwe bomen ... en opent begin 2009 het "Botanical Park of Crete", beschreven als "a taste of heaven on earth". Het park herbergt tientallen tropische planten die uitstekend in Kreta gedijen, heel wat olijfbomen, citrusbomen én een departement met aromatische planten die al eeuwenlang op Kreta gebruikt worden in de (volks-)geneeskunde. In het restaurant worden traditionele recepten van het eiland gekookt.

Een bezoek aan het park is ideaal voor wie kennis wil maken met de flora en fauna van Kreta, alhoewel lang niet alle planten die op het eiland groeien en bloeien, vertegenwoordigd zijn.

De ingang kost € 3,00 (inclusief een flesje water dat meer dan welkom is gedurende de wandeling door de tuin). Wie het (volledige) park wil bezoeken, beschikt best over een beetje conditie, een goed paar (sport-)schoenen, en neemt best een hoedje of pet mee tijdens de zomermaanden.
Meer informatie over het park is te vinden op de site www.botanical-park.com.

Geen opmerkingen: