donderdag 30 juli 2009

Fillodeeg

 

Het oudgriekse woord "phyllo" (blad) ligt aan de basis van het woord "fillo", een erg fijn bladerdeeg dat onder meer voor kadaïfi en baklava wordt gebruikt. "Fillo" bevat water, ei, vet en zout. De afzonderlijke laagjes bladerdeeg worden van elkaar gescheiden door koude boter, of door olie. De basisingrediënten worden samengekneed tot een elastisch, scheurvrij deeg. Dat wordt vervolgens bestrooid met bloem, en gedurende ten minste 1 uur afgedekt in de koelkast bewaard, vooraleer het wordt uitgerold.

Het geheim van het uitrollen ligt in de ultradunne deegrolletjes van ongeveer 50 cm lang én in de magische handen van de bereid(st)er. Kant-en-klaar fillodeeg is echter ook (vers) te koop bij Hatziparaschas (Bernadoustraat 30, Rethymnon) en bij Angeliki Baranaki (Tsouderon 59, Chania)
Posted by Picasa

Geen opmerkingen: