zaterdag 21 maart 2009

Ragout van konijn


Het beste konijn dat ik tot nu toe kocht op Kreta komt uit het hoger gelegen dorpje Paidochori. Voor een volledig konijn (met “sloffen” als bewijs dat je geen kat eet) moet je rekenen op dik 20,00 euro. Dit is vrij veel naar locale normen, maar het konijn weegt al gauw meer dan 2 ½ kilo, en het vlees is van uitstekende kwaliteit. Onze leverancier is echter alleen op z’n huisnummer bereikbaar, en – helaas – zelden thuis. Meestal krijg je dan z’n bejaarde moeder aan de lijn, die niet zo opgezet is met “vreemde dames” die zoonlief opbellen voor een konijn. Krijg ik hem dan toch te pakken, bestel ik meteen meerdere konijnen, die in stukken gesneden in de diepvries verdwijnen.

Een traditioneel gerecht is stoofpot met kleine uitjes, geparfumeerd met sinaasappelschil. De rode wijn vervang ik soms door “mavrodaphni”, de wat zoetere wijn uit Patras. Die smaakt immers uitstekend bij het konijnenvlees, de uitjes, en de schil van sinaasappel.


Nodig:

1 konijn, in stukken gesneden
2/3e glas olijfolie (extra vergine)
boter
een beetje biobloem
800 gram sjalotjes (in Kreta verkocht als stifado-uitjes)
de schil van 1 biosinaasappel
1 dl rode wijn of mavrodaphni
peper en zeezout naar smaak
1 kaneelstokje
2 kruidnagels
enkele geplette jeneverbessen
2 laurierblaadjes
een beetje groentebouillon

Snij het konijn in stukken en bak het in de hete boter tot het goudbruin is. Voeg een beetje olijfolie toe. Haal het konijn uit de stoofschotel en roer door het hete braadvet enkele lepels biobloem. Roer goed om klonteren te vermijden. Voeg de wijn toe (inschenken langs de rand van de stoofpot), het konijnenvlees en na enkele minuutjes de uitjes. Voeg nog een beetje groentenbouillon toe en laat gedurende 45 minuten sudderen op een zacht vuurtje. Niet te veel roeren … zo blijven de uitjes heel.

Voeg enkele minuten voor het einde van de stooftijd de sinaasappelschil en de andere kruiden toe, en laat nog even doorstoven. Opdienen met gekookte aardappeltjes of “pures”, aardappelpuree gekruid met platte peterselie.