zaterdag 3 oktober 2009

Tsakistes


Vandaag hebben we onze eerste olijven geoogst. Deze onrijpe olijven (tsakistes) zijn heerlijk als tussendoortje, of als aperitiefhapje. De olijven worden met de hand geplukt, gewassen, en vervolgens een half uurtje in warm water gelegd om hun frisgroene kleur te behouden. Nadien moet je met een hamertje of een steen het vruchtvlees pletten, zonder dat de pit beschadigd wordt. Om hun bitterheid weg te nemen, worden ze vervolgens 2 weken in water gelegd, dat minstens 1 maal per dag ververst wordt. Zodra de olijven zacht zijn, worden ze ingelegd in pekelwater (100 gram zout en 1 liter lauw water per kilo olijven) waaraan een half kopje citroensap en kruiden (oregano, tijm, coriander, ...) toegevoegd worden. Enkele stukjes geconfijte citroen zorgen voor een frisse toets.

Ce matin, j'ai récolté nos premières olives pour les "tsakistes", les olives concassées. Elles ne sont pas encore huileuses, mais pourtant bien grandes après les pluies d'il y a quelques semaines! Les fruits sont récoltés à la main, et ensuite lavés. Puis, on concasse soigneusement les olives, en prenant garde à ne pas casser les noyaux (on les frappe avec une pierre ou un petit marteau en bois pour ouvrir la pulpe sans la détacher du noyau. On leur enlève l'amertume pendant au moins dix jours, en les trempant dans de l'eau, changée quotidiennement. Quand les olives sont douces, on les met dans de la saumure qu'on prépare avec 1 litre d'eau tiède et 100 gr. de sel pour 1 kilo d'olives. Ajoutez ensuite une demi-tasse de jus de citron, quelques morceaux de citron confit et des plantes aromatiques (origan, thym, coriandre, ...).

Geen opmerkingen: