woensdag 20 mei 2009

Lezen over de slow food-beweging

"We moeten ons verdedigen tegen de algehele waanzin van Fast Life door rustig te genieten van de dingen des levens. Aan wie een gejaagd bestaan aanziet voor efficiëntie, en dat zijn de meesten, stellen we een vaccin voor, bestaande uit een juiste dosis gegarandeerd zinnelijk genot, langzaam te consumeren om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten. We beginnen aan tafel met Slow Food. Als reactie op de vervlakking van Fast Food herontdekken we de rijkdom en de aroma's van de lokale keuken.
Als Fast Life in naam van de productiviteit ons leven verandert en ons landschap en milieu bedreigt, dan is Slow Food vandaag de dag het revolutionaire antwoord daarop."
(uit de oprichtingsverklaring van de Slow Food-beweging)

Slow Food kwam ruim 20 jaar geleden tot stand in Italië. Intussen is de groepering - onder impuls van Carlo Petrini - uitgegroeid tot een mondiale beweging met zo'n 80.000 leden. Basisidee van Slow Food is, dat voedsel essentieel deel uitmaakt van het leven. Daardoor is de levenskwaliteit inherent verbonden met het genieten van lekkere, gezonde en gevarieerde voeding. Slow Food pleit ondermeer voor diversiteit in smaken en recepten, het respect van de sociale functie van de voeding en het promoten van onder meer biodiversiteit en milieuvriendelijke landbouw. De filosofie van Slow Food staat dan ook lijnrecht tegenover fast food dat bedacht werd om snel, maar volledig gedachtenloos te consumeren.
Onder impuls van de beweging hervonden heel wat vergeten traditionele kaassoorten, vlees, groenten, fruit, ...hun tweede adem, en droegen bij tot de biodiversiteit van de regionale producten. Naast Slow Food werd inmiddels Terra Madre opgericht. Deze beweging brengt landbouwers en producenten van heel de wereld met elkaar in contact. Op die manier komen internationale netwerken tot stand in verband met de productie én distributie van duurzame, artisanale producten.

Meer lezen over de beweging kan je op www.slowfood.com, of in de volgende publicaties:

Carlo Petrini
Slow Food - Over het belang van smaak
Mets & Schilt, Amsterdam
ISBN 90-5330-382-0

Carlo Petrini in conversation with Gigi Padovani
Slow Food Revolution - a new culture for eating and living
Rizzoli, New York
ISBN 0-8478-2873-5

Op Kreta bestaat helaas nog geen convivium van Slow Food. Wie belangstelling heeft voor de oprichting van een Kretenzisch convivium (voor meer informatie over de convivia, zie www.slowfood.com)kan contact opnemen via creta-amaltheia@live.com.

Geen opmerkingen: