woensdag 27 februari 2008

Koken zonder franjes: schapenvlees met staka

Welkom op Amaltheia, een blog over leven en koken op Kreta. Mét deze blog willen we jullie een aantal recepten meegeven uit de Kretenzische keuken, één van de meest gezonde keukens ter wereld. Op deze blog vinden jullie naast recepten ook het programma van onze kookworkshops. Die worden gegeven in de keuken van een traditioneel Kretenzisch boerenhuis. Er wordt gekookt met de beste producten (bijna altijd biologisch) van het land, waarna onze gerechten met een goed glas wijn worden opgediend. Maar eerst wat meer over de locale keuken, mét een recept om jullie alvast in de stemming te brengen!

De Kretenzische keuken is een sobere keuken waar kraakverse producten een perfecte harmonie vormen met olijfolie. Olie wordt door de huisvrouwen (mannen koken zelden op Kreta) allesbehalve zuinig gebruikt. Volgens de statistieken zou elke eilandbewoner dagelijks een flink glas olijfolie consumeren. Boter, sauzen en smaakmakers worden dan weer niet gebruikt. Er wordt hooguit "staka" in de plaatselijke gerechten verwerkt. Staka kan je het best omschrijven als roomboter, en wordt doorgaans van schapenmelk bereid. Enkele jaren geleden proefde ik de eerste keer "staka" van geitenmelk: zacht en romig, maar een echte caloriebom!

Basisingrediënt van "staka" is rauwe schapenmelk waarvan dagelijks de room wordt afgeschept en vervolgens koel bewaard. Deze room wordt poëtisch "bloesem van de melk", of anthogalo genoemd. Na enkele dagen heb je genoeg roomboter om in een smakelijk gerecht te verwerken.

Schapenvlees met staka*

Nodig:
een lamsschouder van 1 tot 1 1/2 kilo
300 tot 500 gram staka
zout en versgemalen peper
oregano
olijfolie
bakpapier

De lamsschouder op smaak brengen met zout, peper en oregano. Het vlees verpakken in bakpapier en instrijken met staka. Het papier dichtvouwen en 2 uur laten garen in de oven bij 180°.

* "staka" is in sommige winkels met Griekse producten verkrijgbaar. Ook in een aantal Turkse winkels is het verkrijgbaar als "kaymak".