zaterdag 25 april 2009

Het artisjokkenseizoen is aangebroken ...



Vandaag hebben we de eerste artisjokken geoogst. Een traditioneel gerecht op Kreta is "agginares me koukia", artisjokken met verse tuinbonen.

Nodig:
1 kg artisjokken
1 kg verse tuinbonen
1 kop olijfolie
3 knoflookteentjes
enkele takjes venkel
een snuifje zout
3 eetlepels azijn
2 eetlepels bloem
het sap van 1 citroen
2 eetlepels bloem of maizena

De groenten grondig wassen. De artisjokken van hun blad ontdoen, en de harten opzij houden in water met citroensap. Doe de gedopte tuinbomen in een kookpot met de olijfolie en 2 kopjes water. Laat ze ruim een kwartier koken (ze moeten nog een beetje "al dente" zijn), en voeg dan de artisjokkenharten, de takjes venkel, de look en een beetje zout toe.

Tegen het einde van de kooktijd, een beetje kookvocht mengen met bloem of maizena. Voeg de wijnazijn toe, en meng goed tot de bloem volledig is opgelost. Giet het mengsel terug bij de groenten, en laat nog enkele minuten doorpruttelen.

Geen opmerkingen: