woensdag 11 februari 2009

Ingemaakte citroen

Ingemaakte citroen (of “citron confit”) is een onmisbaar ingrediënt in de Noord-Afrikaanse keuken. Het gerecht is echter ideaal om snel een overschot aan citroenen weg te werken. Gekonfijte citroen smaakt erg goed bij een ratatouille van pepers, aubergines en courgettes, of bij stoofschotels van kip of lam.

Citroenen worden in Marokko onder meer ingemaakt met koriander en kruidnagel. Heb je die niet meteen bij de hand, dan kan je de citroenen enkel met zout inmaken.

Citroen, ingemaakt met zout en kruiden

Nodig:
8 biocitroenen met dunne schil
8 eetlepels zeezout
14 peperkorrels
4 kruidnagels
10 korianderzaadjes
4 laurierblaadjes

Snij 4 citroenen in de lengte in 8, en verwijder de pitjes. Pers de andere citroenen, en hou het sap apart. Bedek de bodem van een gesteriliseerde bokaal met een laag citroenpartjes. Goed aandrukken. Voeg 2 theelepels zout en enkele peperkorrels, 1 kruidnagel en enkele korianderzaadjes toe. Leg ook 1 laurierblad op de citroen. Bedek met een nieuwe laag citroenpartjes en de kruiden. Ga zo verder tot de pot bijna gevuld is (ongeveer 3 cm van de rand).
Giet het citroensap (en eventueel wat kokend water) over de citroenpartjes tot de pot helemaal gevuld is. De pot goed afsluiten en minstens 3 weken bewaren voor gebruik. In de koelkast zijn deze ingemaakte citroenen 1 jaar houdbaar (de citroenen moeten steeds onder het citroenwater staan om schimmelvorming te vermijden).

Citroen, ingemaakt met zout

Nodig:
8 eetlepels zeezout
8 grote biocitroenen met dunne schil
1 grote glazen bokaal of weckpot

1 theelepel zout op de bodem van een inmaakpot strooien. De citroenen in de lengte in 4 snijden, maar de onderkant vast laten zitten. De pitjes verwijderen. Zeezout in de insnijdingen wrijven en de citroenen in de pot doen. Herhalen tot de pot vol is (goed aandrukken).
1 citroen uitpersen en het sap in de pot doen. Overgieten met kokend water. De pot goed afsluiten en een minstens 3 weken bewaren voor gebruik. De bokaal na opening bewaren in de koelkast (let er op dat de citroen altijd onder het citroenwater staat).