dinsdag 23 maart 2010

Profiter - Genieten ...

de quelques trouvailles ...
van enkele vondsten ...
 

les "tamata" d'une brocanteuse à Monastiraki
"tamata" in een brocantezaak in Monastiraki

quelques grenades dans la vitrine d'un antiquaire Athénien
enkele granaatappels in de etalage van een Atheense antiquair


ou une nature morte dans un vieux bâtiment de charme à Rethymnon
of van een stilleven in een charmehuis in Rethymnon

... nog even geduld!

... encore quelques jours de patience!


donderdag 11 maart 2010

Limoncello

Quand la cuisine éclate de couleurs d'agrumes il ne faut pas tarder à faire du limoncello ... l'ultime apéro-maison pour les soupers d'été!

Wanneer citroengeel de keuken domineert, is het hoog tijd om limoncello te maken ... hét verkoelende aperitief bij uitstek voor warme zomeravonden.


Marché:
12 citrons non traitées
1/2 kilo de sucre
2 litres d'alcool (90°)
1/2 litre d'eau
1 bocal hermétique

Epluchez les citrons, et gardez les zestes (sans la partie blanche de l'épluchure). Placez les zestes dans un bocal avec l'alcool. Laissez reposer le bocal à l'abri de lumière pendant quatres semaines. Remuez de temps en temps. Au bout du mois, préparez un sirop. Faites bouillir l'eau, puis ajoutez le sucre afin de préparer le sirop. Laissez refroidir le sirop.Retirez les morceaux de zeste, filtrez l'alcool et ajoutez le sirop. Laissez reposer au moins un mois avant la dégustation.

Nodig:
12 biocitroenen
½ kg (witte) suiker
2 liter inmaakbrandewijn
½ liter water
1 grote glazen bokaal

Schil de citroenen met een dunschiller en haal het wit eraf. De schilletjes in een weckpot leggen en overgieten met de brandewijn.  Vier weken laten rusten op een donkere, koele plaats. De pot af en toe omschudden.

Na 4 weken het water aan de kook brengen met de suiker. Het suikerwater laten doorkoken tot het stroperig wordt. Vervolgens laten afkoelen. De schilletjes ondertussen uit de alcohol halen en de alcohol zeven door een kaasdoek. De gezeefde alcohol bij de suikersiroop gieten, in flessen doen en nog een 4-tal weken laten staan.

vrijdag 5 maart 2010

Pitharia kai ta lipa

Succomber à la tentation de vieux objets abandonnés ...
Bezwijken voor de schoonheid van prachtige, afgedankte gebruiksvoorwerpen ...

 

qui, finalement, trouvent une deuxième vie ...
die uiteindelijk een tweede leven vinden ...

 

Finalement, on a de la chance ...
We kunnen ons uiteindelijk gelukkig prijzen ...

que notre jardin a figuré - pendant des longues années - comme décharge du village!
dat onze tuin jarenlang dé stortplaats van het dorp was!


dinsdag 2 maart 2010

Bedankt Manja voor de award!

 

Gisteren kreeg ik van Manja een Beautiful Blogger Award. Ik ben er erg blij mee! Manja was immers één van de eerste volgsters (zoniet de eerste?) van m'n andere blog. Ik beleef echter ook heel veel plezier aan de prachtige brocantestukken op haar site en webwinkeltje (even doorklikken op Manja), en haar lieve reacties op mijn berichten. Maar nu komt het moeilijkste deel van de award! Zeven interessante facts over mezelf én 7 nominaties...

1. ik werd geboren in Antwerpen, maar geniet met E. en Mala (ons hondje) al ruim 10 jaar van "the best of both worlds": mijn geboortestad én een oud huisje op het prachtige eiland Kreta. Daar begeleid ik tijdens de zomermaanden excursies en kookworkshops.
2. natuur en milieu liggen me nauw aan het hart. Niet altijd eenvoudig, zeker niet op Kreta waar recyclage nog in de babyschoentjes staat. Op Kreta hebben we wél al lang zonnepanelen, en we overwegen de aankoop van een kleine windmolen. In België hebben we groene stroom.
3. ik kan enorm genieten van honden, maar eigenlijk ben ik een kattenmens-pur-sang. Vooral de eigenwijze "Madame Babouche" ligt me erg aan het hart.
4. ik ben een échte Bourgondiër: ik hou ontzettend van lekker eten en een goed glas wijn. Met snoep, koekjes en taartjes kan je me niet écht plezieren.
5. tijdens de wintermaanden geniet ik van m'n bezoekjes aan brocantemarkten. Vooral die van Tongeren is m'n favoriet. In Kreta zijn er helaas geen brocantemarkten, en wat er verkocht wordt is meestal te duur en vaak in erg slechte staat. Soms kan je nog wel prachtige oude tafels vinden ... ergens achteloos gedumpt in een kloof. Meenemen!
6. boeken (vooral Franse literatuur) en klassieke muziek zou ik niet kunnen missen. Renaissancemuziek en vroeg-barok zitten vaak in de CD-speler, maar alles wat dansbaar is maakt me blij!
7. ik beleef erg veel plezier aan jullie blogs. Internet is eigenlijk een venster op de wereld, en je leert ontzettend veel creatieve mensen uit alle hoeken in de wereld kennen. Dat maakt het ook zo moeilijk om 7 awards uit te delen! 

Daarom ...

geef ik m'n award door aan alle prachtige blogs die ik geregeld volg.

Met vriendelijke groet, @nne

maandag 1 maart 2010

Amoureux des saveurs du sud - Helemaal weg van zuiderse smaken

... c'est avec passion que "La cuisine d'Amalthée" vous propose ses découvertes culinaires, ballades vinicoles et ateliers de cuisine en Crète. Dans un cadre chaleureux, vous pourriez partager votre passion pour la cuisine méditerranéenne, les succulents produits de terroir, ainsi que les vins de Crète. Plongez dans le monde des épices,des aromates et des légumes sauvages, et laissez-vous séduire par l'huile d'olive aromatique ... l'or de la Crète!. Avec les produits du marché, de placard ét de l'épicerie familiale, vous allez préparer des plats créatifs et savoureux ... ou simplement déguster la bonne cuisine familiale lors des "tables d'hôtes d'Amalthée".
Pour tout renseignement ... contactez: creta-amaltheia@live.com.

... neemt "De keuken van Amaltheia" jullie mee op ontdekkingstocht ...doorheen de wijngaarden, proeverijen én kookworkshops op Kreta. Op dit schitterende eiland kan je - individueel of met anderen - je passie delen voor de mediterraanse keuken, de locale producten én niet te vergeten ... de locale wijnen. Ontdek de locale kruiden, de talrijke wilde groenten én het "goud van Kreta" (heerlijke olijfolie van het land) in de "Keuken van Amaltheia". Liever genieten, maar niet koken tijdens je welverdiende vakantie? Een heerlijke gastentafel wacht op jullie!
Meer weten? contacteer creta-amaltheia@live.com