maandag 29 juni 2009

Thaise massage op Kreta

Wie op vakantie is in de regio Rethymnon kan voortaan extra ontspannen met Thaise massage, een oude Thaise geneeswijze om blokkades in het lichaam op te heffen. Door de massages worden de energie en bloedcirculatie gestimuleerd. Daardoor kan de energie vrij stromen en kunnen de spieren beter ontspannen.

Langs de energielijnen in het lichaam, volgens de Thaise geneeskunst de Sen Sib lijnen, wordt druk toegepast waarbij de duimen, handen, ellebogen en voeten gebruikt worden. Tevens worden stretchtechnieken toegepast zoals we die ook bij yoga terug kunnen vinden. Het is een zowel ontspannende als energetische massage.

Thaise massage wordt uitgevoerd op een speciale mat waardoor masseur en ontvanger zich op dezelfde hoogte bevinden en zo bij het stimuleren van de drukpunten ook het lichaamsgewicht gebruikt kan worden voor een nog grotere druk. De druk wordt niet direct op de huid toegepast en de ontvanger draagt dan ook tijdens de massage gemakkelijke kleding.

Mireille Van Brummelen leerde de Thaise massagetechniek op de TMC school in Chiang Mai, Thailand. De massages worden bij u op de kamer gegeven en duren anderhalf uur. De kostprijs bedraagt € 40,00 (exclusief verplaatsingen buiten Rethymnon).

Voor meer informatie : Mireille van Brummelen, tel. (0030)6946 758380

Ratatouille met geconfijte citroen

Nodig:
3 aubergines
3 courgettes
3 rijpe tomaten
1 rode peper
2 uien
4 geraspte knoflookteentjes
enkele stukjes geconfijte citroen
12 olijven
1 koffielepel ras-el-hanout
peper en zout
olijfolie

Verwarm de olijfolie en snij de aubergines, de cougettes en de peper in stukjes. Laat zachtjes stoven in de olijfolie. Rasp de knoflookteentjes, en snipper de uitjes. Stoof de uitjes in een andere pan tot ze glazig zijn, en voeg de knoflook toe. Voeg de gestoofde ui en de knoflook bij de groenten, en voeg eveneens de tomaten, de geconfijte citroen, de olijven en de ras-el-hanout toe. Kruiden met peper en zout, en nog een uurtje laten stoven.

Deze ratatouille kan zowel warm als lauw gegeten worden

zondag 28 juni 2009

Renaissancefestival in RethymnonEen jaarlijkse "supplément d'âme" is het renaissancefestival dat op de mooiste locaties van de stad Rethymnon doorgaat. Voor het volledige programma kan je terecht op www.rfr.gr.
Uitschieters van het festival zijn ongetwijfeld het Bach-programma op 14 juli met Emma Kirkby (sopraan) en Frank Theuns (traverso), en de Tallis Scholars met "Misere and Magnificat" op 19 juli.

zaterdag 27 juni 2009

Courgettes

 

... en binnenkort het recept van een heerlijke briam!
Posted by Picasa

donderdag 25 juni 2009

A rose is a rose is a rose


Posted by Picasa

ChaniaStraatlantaarns is de oude stad
Posted by Picasa

Elafonissi


Posted by Picasa

Onder de krevatina


Posted by Picasa

maandag 22 juni 2009

Ingenieus plooiwerk
Rotsformaties in de Samariakloof

zaterdag 20 juni 2009

Artisjok in bloei

De laatste artisjokken van het seizoen missen de rijke smaak van de primeurs. Ze ontpoppen zich echter al gauw tot één van de meest decoratieve bloemen uit de junituin.

maandag 15 juni 2009

De Botanische Tuin van Kreta


Oktober 2004 ... een sterke zuiderwind raast over het eiland Kreta, en vernielt nabij het dorp Skordalou (tussen Chania en Omalos) een elektriciteitspaal. Even later breekt brand uit, die door de stormwind niet meer te controleren valt. Het resultaat is verschrikkelijk: meer dan 60.000 eeuwenoude olijfbomen, cypressen en sinaasappelbomen worden vernield. Eén van de inwoners van het dorp besluit de vernielde gronden op te kopen, plant er nieuwe bomen ... en opent begin 2009 het "Botanical Park of Crete", beschreven als "a taste of heaven on earth". Het park herbergt tientallen tropische planten die uitstekend in Kreta gedijen, heel wat olijfbomen, citrusbomen én een departement met aromatische planten die al eeuwenlang op Kreta gebruikt worden in de (volks-)geneeskunde. In het restaurant worden traditionele recepten van het eiland gekookt.

Een bezoek aan het park is ideaal voor wie kennis wil maken met de flora en fauna van Kreta, alhoewel lang niet alle planten die op het eiland groeien en bloeien, vertegenwoordigd zijn.

De ingang kost € 3,00 (inclusief een flesje water dat meer dan welkom is gedurende de wandeling door de tuin). Wie het (volledige) park wil bezoeken, beschikt best over een beetje conditie, een goed paar (sport-)schoenen, en neemt best een hoedje of pet mee tijdens de zomermaanden.
Meer informatie over het park is te vinden op de site www.botanical-park.com.

zaterdag 13 juni 2009

Langs het water

Dorpshuis... na de restauratie

Dorpshuistijdens de restauratie ...

Candia VenezianaOveral op Kreta zijn nog sporen te vinden van de Venetiaanse bezetting, die duurde van 1204 tot 1669 ... van oude vestingen, verwaarloosde kerkjes op het platteland, tot de schitterende palazzo's van Chania en Rethymnon. Michele Buonsanti en Alberta Galla doorkruisten Kreta gedurende twee jaren, op zoek naar de talloze stille getuigen van de Venetiaanse periode.
De notities uit hun reisjournaal, aangevuld met chronieken uit die tijd, werden gebundeld in "Candia Veneziana", dat inmiddels in het Engels en het Frans vertaald werd. Het boek geeft een goed overzicht van het ontstaan van het "Koninkrijk" (zonder koning) Candia, de administratieve indeling van Kreta, en de bloeitijd van het eiland tot de machtsovername door de Ottomanen. Het tweede deel van "Candia Veneziana" beschrijft tientallen routes met bezienswaardigheden doorheen het eiland. Een onmisbare gids voor wie op zoekt wil naar de sporen van de "venetocratie" op Kreta.

donderdag 11 juni 2009

Verscholen tuin... in Gavalochori

Wijnhuis StilianouTijdens het afgelopen wijnfestival waren de wijnen van Ioannis Stilianou een absolute revelatie. Het wijndomein beslaat 3 hectaren op de Xerizomasite van Kounavi. De wijnstokken zijn er aangeplant op een hoogte van 300 tot 600 meter, en bevinden zich binnen de VQPRD-zone van Peza. Stilianou heeft er, sinds de oprichting van het wijnhuis in 2004, resoluut voor gekozen om enkel op organische wijze te produceren. De wijnen worden verkocht met het BioHellas-label, een van de Griekse kwaliteitslabels voor organische landbouw. De witte wijnen worden gemaakt van de Thrapsathiridruif en van Vilana. Voor zijn rosé en rode wijnen liet Stilianou zijn keuze vallen op een ander Kretenzisch duo, namelijk Kotsifali en Mandilari. Zijn "Theon Dora" rosé heeft een erg fruitig smaakpalet dankzij deze 2 druifjes. Een echte zomerwijn!

maandag 8 juni 2009

Heerlijk eten wat de pot schaft
Wie op zoek is naar de authentieke Kretenzische keuken, moet beslist gaan eten bij Tassoula van Taverna Kopanistra in Melidoni. Zij kookt de heerlijkste locale gerechten met groenten van eigen veld. Zelfs het vlees en de wijn zijn eigen productie!
We aten er vandaag onder meer "melizana imam" (in de oven gegaarde aubergine met tomaat en geraspte anthotiros), gerookte worstjes en aardappeltjes uit de oven. De salade "special" met marouli, avocado, kappertjes, gedroogde tomaat kreeg inderdaad een speciaal accent door de ingemaakte zoete courgette die erin verwerkt was. Als dessert kregen we een knapperige "sfakiani pita" met eigengemaakte mizithra en honing van de buurman. Het geheel werd afgerond met een pittige tsikoudia.

Tassoula werkt nooit met een vast menu, maar dat maakt eten bij "I Kopanistra" des te verrassender. Maar je weet ten minste dat alles dagvers uit de tuin of uit het heuvelland van de Lefka Ori komt!

De taverna is tijdens de wintermaanden enkel op zondag geopend, tijdens de zomermaanden alle dagen. Reserveren kan via het nummer 28250/71400.

Ingemaakt wijnbladNodig:
1 ei
een gesteriliseerde bokaal
water
zeezout
vers wijnblad (jonge scheuten)

Spoel de wijnbladeren af, en strooi het zeezout in een ruime kom met water. Om te testen of het pekelwater zout genoeg is, leg je een ei in de kom. Indien het ei zinkt, is het water niet zout genoeg. Voeg zout toe, tot het ei blijft drijven. Doe het wijnblad in de glazen pot, en sluit goed af.

De ingemaakte wijnblaadjes kunnen 1 jaar bewaard worden op een koele, donkere plaats. Controleer regelmatig of ze nog volledig met pekelwater bedekt zijn.