zaterdag 2 augustus 2008

Salade van amaranth met courgettes

De opbrengst van onze moestuin was dit jaar een echte teleurstelling. Alhoewel we de tuin voor het eerst bemestten (bio natuurlijk!), bleven heel wat groenten in miniformaat. Ook de amaranth (kattestaart) die doorgaans spontaan begint te woekeren, bleef eerder klein. Toch hebben we genoeg van beide voor enkele smakelijke salades.

Nodig:
400 gr kleine courgettes
500 gr amaranth*
olijfolie
sap van 1 citroen
peper en zout

De kleine courgettes in enkele minuten gaar koken in ziedend water. De gewassen amaranth gaarkoken, en goed laten uitlekken. Opdienen met een flinke scheut olijfolie en citroensap.

* de amaranth kan ook vervangen worden door (wilde) spinazie.

Fassolia - sperzieboontjes in tomatensaus

Sperzieboontjes zijn momenteel nog volop verkrijgbaar op de locale markt. Ze zijn - gestoofd met tomaat - een heerlijk bijgerecht.

Nodig:
1 kg sperzieboontjes
10 el olijfolie
2 fijngehakte uitjes
2 geraspte knoflooktenen
3 fijngehakte, grote tomaten
1 bosje fijngeknipte bladpeterselie
zout en peper

De uisnippers fruiten in 5 el olijfolie. De boontje goed wassen en laten uitlekken. Samen met de rest van de olie toevoegen aan de gestoofde uitjes. Roeren tot ze volledig bedekt zijn met olie. Knoflook, tomaten en peterselie toevoegen en op smaak brengen met peper en zout.

Ongeveer 45 minuten laten doorsudderen zonder roeren (enkel de pan af en toe omschudden).